Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Pri Novi reviji na treh ravneh o stanju duha

Ljubljana, 19. novembra - Pri Novi reviji so izdali tri knjige, ki se vsaka na svoj način približujejo vprašanju stanja duha. Filozofinja Mateja Pevec Rozman je avtorica knjige Etika in sodobna družba, teolog Albin Kralj je napisal delo Teologija osvoboditve in slovenski katoličani, znanstvenik s področja strojništva Marko Kos pa je predstavil Pot Slovenije k odličnosti.

Mateja Pevec Rozman je na današnji novinarski konferenci dejala, da sodobnost določa odsotnost univerzalnih kriterijev. Avtorica verjame, da je sodobni človek še vedno odprt za dobro in plemenito ter da ga vodita razum in srce.

Kos v knjigi Pot Slovenije k odličnosti dokazuje, da pot do odličnosti ni vrsta mehanističnih pogojev, ki jih vlada lahko doseže z odredbami. Po Kosovih besedah se Slovenija še vedno čvrsto uvršča med postsocialistične države. Napreduje lahko le, če stavi na inovacijski potencial v gospodarstvu.

Kraljeva knjiga o teologiji osvoboditve razkriva gibanje, ki je zaradi slabih socialnih razmer nastalo na južnoameriški celini. Dokaz, da so v skladu s teologijo osvoboditve razmišljali že Slovenci pred 1. svetovno vojno in kasneje, pa sta denimo Edvard Kocbek in škof Vekoslav Grmič.

av/zzv/zzv
© STA, 2009