Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Vlada danes tudi o predhodnem referendumu o arbitražnem sporazumu

Ljubljana/Zagreb, 19. novembra - Vlada bo na današnji seji med drugim razpravljala o predlogu poslanskih skupin SD, Zares, DeSUS in LDS za razpis predhodnega posvetovalnega referenduma o arbitražnem sporazumu glede ureditve meje s Hrvaško. Kot je v torek nakazal premier Borut Pahor, bo vlada danes dorekla, kako naj bi se glasilo referendumsko vprašanje.

Ljubljana, vlada.
Seja vlade.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

To bo po besedah premiera podobno vprašanju, ki bi ga volivcem zastavili na morebitnem naknadnem zakonodajnem referendumu. V praksi naj bi vlada nekoliko poenostavila referendumsko vprašanje, ki so ga v svojem predlogu 9. novembra zapisali koalicijski poslanci. Volivce naj bi tako vprašali le, ali se strinjajo s podpisanim arbitražnim sporazumom ali ne.

Vlada je sicer v torek sprejela predlog zakona o ratifikaciji arbitražnega sporazuma s Hrvaško in ga poslala v potrditev v državni zbor. Ker pa se je obenem odločila, da pošlje sporazum v presojo ustavnemu sodišču, so vsi postopki odločanja v DZ začasno ustavljeni, vključno z odločitvijo o predhodnem posvetovalnem referendumu.

jav/aju
© STA, 2009