Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Vlada danes tudi o noveli zakona o javnem naročanju

Ljubljana, 19. novembra - Vlada bo danes med drugim obravnavala predlog novele zakona o javnem naročanju. Cilji novele so doseči bolj učinkovito in pregledno javno naročanje, odpreti trg javnih naročil širšemu krogu potencialnih ponudnikov ter omogočiti lažji dostop malim in srednjim podjetjem do javnih naročil.

Ljubljana, vlada.
Seja vlade.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Kot poudarja predlagatelj, ministrstvo za finance, se je v praksi izvajanja veljavnega zakona pokazalo, da so posamezni postopki javnega naročanja normativno premalo urejeni, zaradi česar je prihajalo do zlorab.

Novela zakona zato predvideva protikorupcijsko klavzulo in uvrstitev ponudnikov, ki so podali neresnično izjavo, v evidenco ponudnikov z negativnimi referencami, medtem ko je razveljavitev pogodbe določena za najhujše kršitve, ki se nanašajo na podkupovanje, sklepanje pogodb brez izvedenih postopkov javnega naročanja, omejevanje konkurence in podobno.

Ena od sistemskih sprememb je tudi ureditev finančne discipline v postopkih javnih naročil, kjer ponudnik nastopa s podizvajalci.

jes/kk
© STA, 2009