Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Vrh EU-Rusija za nov začetek medsebojnih odnosov

Stockholm, 18. novembra - V Stockholmu se bodo danes srečali vodilni predstavniki EU in Rusije in poskušali vnesti novo dinamiko v medsebojne odnose.

EU bodo med drugim predstavljali predsedujoči uniji, švedski premier Fredrik Reinfeldt, visoki predstavnik EU za skupno zunanjo in varnostno politiko Javier Solana in predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso. Rusijo pa bosta v Stockholmu zastopala predsednik Dmitrij Medvedjev in vodja ruske diplomacije Sergej Lavrov.

Na dnevnem redu bodo med drugim vprašanja energetske oskrbe, potem ko je lani zaradi rusko-ukrajinskega plinskega spora brez plina ostalo kar nekaj držav članic EU iz Srednje in Vzhodne Evrope, novega globalnega režima v boju proti podnebnim spremembam ter uresničevanja zavez, ki jih je v zadnjem letu sprejela skupina 20 najpomembnejših svetovnih gospodarstev.

Visoko na dnevnem redu naj bi bili tudi trgovinski odnosi med unijo in Rusijo, dotaknili pa naj bi se tudi poteka pogajanj o novem strateškem sporazumu med EU in Rusijo.

jes/arh/bst/jes
© STA, 2009