Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Po raziskavi Transparency International o korupciji Slovenija na 27. mestu

Ljubljana, 17. novembra - Po Indeksu zaznave korupcije za leto 2009, ki ga je danes objavila organizacija Transparency International, se je Slovenija s 6,6 indeksne točke uvrstila na 27. mesto. Lani je Slovenija dosegla malce boljšo oceno, in sicer 6,7 indeksne točke, uvrstila pa se je na 26. mesto.

Kot je pojasnila predsednica Društva Integriteta Simona Habič, letošnja ocena kaže, da v Sloveniji na tem področju ni velikih sprememb.

Tudi predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos je za STA ocenil, da se pogoji na področju boja proti korupciji niso v ničemer znatno spremenili. Po njegovem mnenju bomo šele s spremembo zakonodaje lahko začeli resno razmišljati o boljšem rezultatu.

Indeks zaznave stopnje korupcije sicer temelji na oceni poslovnežev in analitikov neke države o stopnji korupcije v javnem sektorju v tej državi.

Najvišje med 180 državami so se letos uvrstile Nova Zelandija z 9,4, Danska z 9,3, Singapur in Švedska z 9,2 ter Švica z devetimi indeksnimi točkami. Najslabše pa so ocenjene Somalija z 1,1 točke, Afganistan z 1,3, Mjanmar z 1,4 ter Sudan in Irak z 1,5 indeksne točke.

azu/td
© STA, 2009