Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Državni zbor danes o zakonski zvezi in javni rabi slovenščine

Ljubljana, 18. novembra - Poslanci bodo na današnji seji obravnavali predlog sprememb zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki ga predlaga skupina poslancev s prvopodpisanim poslancem SDS Jožetom Tankom. Namen predloga je urediti pravni položaj očetovstva s strani otroka.

Ljubljana, DZ.
Redna seja DZ.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Skupina poslancev predlaga, da lahko otrok, rojen izven zakonske zveze, vloži tožbo za ugotovitev očetovstva najkasneje v petih letih od dneva, ko je izvedel za okoliščine, ki so odločilne za vložitev tožbe. V njegovem imenu lahko tožbo vloži tudi mati, dokler izvršuje starševsko skrb, oziroma otrokov skrbnik s privolitvijo centra za socialno delo ali otrok sam, če po predpisih o pravdnem postopku lahko samostojno opravlja procesna dejanja. Prav tako se tožba lahko vloži tudi po smrti domnevnega očeta, vendar najkasneje eno leto po njegovi smrti.

Novela zakona o javni rabi slovenščine je po mnenju vlade potreba, da se zaradi ugotovljenih težav jasneje določita sistemska narava in vsebina tega zakona in da se olajša njegovo izvajanje. V nadaljevanju današnje seje bo tekla razprava o odgovorih okoljskega ministra Karla Erjavca na več poslanskih vprašanj.

miv/td
© STA, 2009