Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Zakonu o alternativnem reševanju sporov zagotovljena poslanska podpora

Ljubljana, 17. novembra - Državni zbor je opravil razpravo o predlogu zakona o alternativnem reševanju sodnih sporov. Zakon, ki sodiščem nalaga, da v sodnih sporih strankam obvezno ponudijo mediacijo, ima zagotovljeno podporo večine poslancev. Nekateri so sicer predlogu očitali, da mediacijo vpeljuje kot prisilo, kar pa pravosodni minister Aleš Zalar zavrača.

Po Zalarjevih besedah zakon pomeni veliko spremembo v našem sodstvu pri reševanju sodnih sporov. Njegov glavni cilj je, da izboljša dostop fizičnim in pravnim osebam do ustreznega načina reševanja njihovih sporov. Sami postopki bodo tako usmerjeni v hitre in pravične rešitve sporov, kar po ministrovih besedah pomeni tako časovne kot finančne prihranke.

Večina poslancev predlog podpira, v SDS pa z dopolnili predlagajo, da mediacija ne bi bila obvezna, pač pa bi bila to le ena od možnosti. Po njihovem mnenju namreč mediacija ne more biti obvezna, saj nikogar ni mogoče prisiliti, da se z nekom izvensodno poravna. Minister Zalar je ob tem pojasnil, da mediacija ni obvezna, čeprav nekatere države poznajo tudi tako ureditev.

Tudi noveli zakona o sodiščih, ki prinaša številne spremembe na področju posodabljanja, organizacije, vodenja in upravljanja sodišč, se v državnem zboru obeta podpora. V večini poslanskih skupin predlog pozdravljajo. Le v SDS in SLS imajo do njega določene zadržke, med drugim glede uvedbe funkcije direktorja sodišča.

td/mo/td
© STA, 2009