Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Predsednik računskega sodišča opozarja na dileme pri tržni dejavnosti v okviru javnih zavodov

Ljubljana, 17. novembra - Predsednik računskega sodišča Igor Šoltes je na današnjem posvetu o zdravstveni reformi dejal, da se aktualna vprašanja tržne dejavnosti v okviru javnih zavodov se nanašajo že na samo opredelitev tržne dejavnosti. Računsko sodišče po njegovem že dalj časa opozarja, da predpisi različno opredeljujejo tržno dejavnost javnih zavodov oziroma prihodke te dejavnosti.

Ljubljana.
Predsednik računskega sodišča Igor Šoltes.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Ljubljana.
Predsednik računskega sodišča Igor Šoltes.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Razhajanja med predpisi niso bila odpravljena niti z najnovejšimi spremembami davčne in plačne zakonodaje, saj očitno izhajajo iz predpostavke, da so tudi določeni prihodki javne službe ustvarjeni v pogojih konkurence na trgu, je dejal. Ob tem meni, bi se morala zakonsko urediti vsaj minimalna osnovna skupna izhodišča tržne dejavnosti na različnih področjih.

Sicer pa se po njegovih besedah aktualna vprašanja tržne dejavnosti v okviru javnih zavodov nanašajo tudi na kriterije za razmejitev prihodkov in odhodkov, cenike, plačilo davka na dohodek pravnih vsebin in druge odhodke, ki se lahko plačajo iz prihodkov tržne dejavnosti ter razporejanje presežka.

ago/apo/apo
© STA, 2009