Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Študenti po svetu danes praznujejo svoj dan

Ljubljana, 17. novembra - Na letošnji 17. november - svetovni dan študentov - študentske organizacije univerz pripravljajo številne dejavnosti. Podatki statističnega urada kažejo, da je v terciarno izobraževanje vključena že skoraj polovica mladih.

Novo mesto, Glavni trg.
Lanskoletni zaključek študentskega pohoda Grem domov v Novo mesto.
Foto: Rasto Božič/STA
Arhiv STA

Ljubljana, Letno telovadišče Narodni dom Ilirija.
Študenti.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Ob današnjem svetovnem dnevu se spominjamo deportacije več kot 1200 študentov praške univerze v nacistična koncentracijska taborišča leta 1939. Dogodek je postal simbol za študentska prizadevanja po vsem svetu.

Po podatkih državnega statističnega urada se Slovenija po odstotku prebivalcev v starosti med 25 in 34 let z visokošolsko izobrazbo s 30,1 odstotkom uvršča v sredino lestvice držav EU. V Sloveniji je bilo v preteklem študijskem letu v programe višješolskega strokovnega in visokošolskega študija vpisanih 114.391 študentov. Tudi v tem študijskem letu je bila skoraj polovica vseh prebivalcev v starosti med 19 in 24 let vključena v terciarno izobraževanje.

Študentska organizacija Univerze v Ljubljani bo svetovni dan študentov zaznamovala s številnimi dogodki in dejavnostmi. Osrednji dogodek bo študentska plesna predstava Trip za 3, katere izkupiček bo namenjen Fundaciji Študentski tolar. Študentska organizacija Univerze na Primorskem pa bo v sodelovanju z Art kinom Odeon iz Izole omogočila študentom brezplačen ogled filmske predstave Vampirska ljubezen.

miv/azu
© STA, 2009