Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Lani rast naložb podjetij v raziskave in razvoj; tudi v Krki

Bruselj, 16. novembra - Naložbe podjetij v raziskave in razvoj v svetu so se lani kljub krizi povečale za 6,9 odstotka, najbolj v podjetjih iz EU, kaže poročilo Evropske komisije, objavljeno danes v Bruslju. Med prvimi desetimi podjetji v svetu sta dve iz EU: nemški Volkswagen na tretjem mestu in finska Nokia na osmem.

Rusija.
Nemški avtomobilski proizvajalec Volkswagen.
Foto: Itar-Tass/STA
Arhiv Itar-Tass/STA

Rusija.
Proizvajalec mobilnih telefonov Nokia.
Foto: Itar Tass/STA
Arhiv Itar Tass/STA

V svetovnem merilu v raziskave in razvoj največ vloži japonska Toyota, na drugem mestu je ameriški Microsoft. Med prvimi desetimi vlagatelji med podjetji iz EU so štiri nemška, po dve britanski in francoski ter finsko in švedsko.

Med 1000 največjimi vlagatelji iz EU pa sta tudi dve slovenski podjetji: na 182. mestu Krka, ki je lani v primerjavi z letom prej precej povečala naložbe v raziskave in razvoj, ter na 972. mestu ACH, ki je ohranil enak delež.

Komisar za raziskave in razvoj Janez Potočnik je ob predstavitvi poročila poudaril, da bi morala podjetja tudi v kriznih časih čim bolj zadržati delež vlaganja v raziskave in razvoj, saj prav to prispeva k njihovi dolgoročni konkurenčnosti.

pm/mke/mke
© STA, 2009