Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

V Sloveniji deluje časovna banka za nedenarno izmenjavo storitev

Ljubljana, 16. novembra - Časovna banka Slovenije, ki jo je ustanovilo istoimensko društvo, omogoča povezovanje ljudi preko menjave časa oz. menjave dela. Člani si storitve med seboj izmenjujejo po načelu ura za uro in ne za denar ali kot dar, je pojasnil predsednik društva Slavko Gaber. Vložena ura se v banki zabeleži, v zameno pa lahko dobimo storitev, ki jo potrebujemo.

Ideja za časovno banko pri nas se je porodila na Pedagoški fakulteti v Ljubljani. Banka omogoča izmenjavo dela, ki ga radi opravljamo in smo ga pripravljeni opraviti za druge, za delo, ki ga potrebujemo, je dejal Gaber, sicer profesor na omenjeni fakulteti. Banka deluje na spletnem portalu www.casovnabanka.si, kjer se uporabniki registrirajo in oddajo svojo ponudbo ali povpraševanje po storitvi.

Banka po Gabrovih besedah omogoča povezovanje med ljudmi, kar potrebujemo tudi v Sloveniji. V času ekonomske krize namreč potrebujemo drugačne pristope, ne zgolj ponovno iskanje odgovorov na izzive časa le skozi trg, skozi poskuse podaljševanja delovne dobe in povečevanja učinkovitosti, meni Gaber.

spc/miv/azu
© STA, 2009