Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Začenja se vrh FAO o prehranski varnosti; Ban: Vprašanji lakote in podnebnih sprememb povezani

Rim, 16. novembra - Predstavniki članic Organizacije ZN za kmetijstvo in prehrano (FAO) so danes v Rimu začeli tridnevno konferenco o prehranski varnosti. Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je uvodoma poudaril, da prehranske varnosti ne more biti brez podnebne varnosti, zato je treba ranljivim pomagati pri prilagajanju na spremembe.

ZDA.
Varnostni svet ZN je v četrtek po krajšem zasedanju za zaprtimi vrati sprejel predsedniško izjavo, s katero je podprl ukrepe generalnega sekretarja ZN Ban Ki Moona za zavarovanje osebja ZN v Afganistanu po sredinem terorističnem napadu v Kabulu.
Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv STA/Xinhua

ZDA.
Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Kot je dejal Ban, bi do leta 2050 lahko na planetu živelo 9,1 milijarde ljudi, potrebe po proizvodnji hrane bodo višje za 70 odstotkov, hkrati pa vreme postaja vse bolj skrajno in nepredvidljivo. Kot je dejal generalni direktor FAO Jacques Diouf, je cilj konference zagotoviti 30 milijard evrov, s katerimi bi pospešili kmetijsko proizvodnjo in pomagali manjšim kmetovalcem predvsem v revnih državah.

Udeležence konference bo danes nagovoril tudi papež Benedikt XVI. Med sodelujočimi je tudi predsednik republike Danilo Türk, ki se bo srečal z generalnim direktorjem FAO Dioufom, zvečer pa je predvideno tudi skupno srečanje voditeljev držav z generalnim sekretarjem ZN Banom.

bst/jb/uk
© STA, 2009