Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

V Bruslju danes in v torek "jumbo" ministrsko zasedanje EU

Bruselj, 16. novembra - V Bruslju bo danes in v torek niz srečanj ministrov Evropske unije, pristojnih za evropska, zunanja, obrambna in razvojna vprašanja. To veliko zasedanje v različnih ministrskih sestavah se v bruseljskem žargonu imenuje "jumbo gaerc" in poteka enkrat na pol leta.

Ob tej priložnosti bodo v Bruslju kar trije slovenski ministri: minister za evropske zadeve in razvoj Mitja Gaspari, zunanji minister Samuel Žbogar, ki bo sem pripotoval naravnost z obiska v Sarajevu, in obrambna ministrica Ljubica Jelušič.

Spomniti velja, da bo tokratno srečanje zunanjih ministrov tudi zadnje pred uveljavitvijo Lizbonske pogodbe 1. decembra, ki prinaša številne novosti na tem področju.

Med vrsto tem velja izpostaviti torkovo skupno razpravo zunanjih in obrambnih ministrov o Bosni in Hercegovini, konkretno o tamkajšnji vojaški operaciji Althei. Ključnih odločitev o datumu preoblikovanja operacije iz vojaške v svetovalno ali zaprtju urada tamkajšnjega visokega mednarodnega predstavnika sicer ne bo.

pm/mlj
© STA, 2009