Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Petkovšek zmagovalec sezone, Pegan drugi, v top 3 tudi Bertoncelj in Šajnova

Stuttgart, 14. novembra - Sašo Bertoncelj je na zadnji tekmi letošnje sezone svetovnega pokala v športni gimnastiki v Stuttgartu z oceno 15,525 točke na konju zasedel četrto mesto, v skupni razvrstitvi pa je sezono končal na tretjem. Mitja Petkovšek je sezono 2009 na bradlji končal na prvem mestu, Aljaž Pegan je na drogu drugi, Adela Šajn pa tretja na gredi.

Maribor.
Telovadec Sašo Bertoncelj.
Foto: Domen Grögl/STA
Arhiv STA

Ljubljana.
Telovadec Sašo Bertoncelj.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Izkazalo se je, da si je Mitja Petkovšek že pred odhodom v Nemčijo zagotovil skupno zmago v svetovnem pokalu na bradlji, čeprav je zadnji dve tekmi (Osijek, Stuttgart) zaradi poškodbe hrbta izpustil. Petkovšek se je lahko po sezonah 1999/2000 in 2003/04 (v preteklosti so najboljše razglasili za dve sezoni svetovnega pokala skupaj) razveselil še svoje tretje skupne zmage v svetovnem pokalu v karieri.

V Stuttgart se je v boj za zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala na drogu podal Aljaž Pegan, ki se je po zmagi na predzadnjem pokalu v Osijeku na prvem mestu lestvice s 180 točkami izenačil s svetovnim podprvakom na drogu (telovadcem se v skupni zbir točk štejejo po štirje najboljši nastopi v sezoni) in do tedaj vodilnim na lestvici Nizozemcem Epkejem Zonderlandom. A Peganu se je kvalifikacijska sestava povsem ponesrečila, tako da je na zadnji tekmi ostal brez finala. Kljub temu je še imel nekaj možnosti, da bi se ovenčal s skupno zmago; če ga je Zonderland namreč želel prehiteti v skupni razvrstitvi, je moral danes zmagati, sicer bi si tekmeca razdelila skupno zmago. A zgodilo se je prav to in Pegan je tako po zmagi v sezonah 2001/02 ter tretjem mestu v 2005/06 z drugim mestom spet ponovil dosežek iz sezon 1999/2000.

In če sta dvojec P & P že več kot desetletje stalnica v svetovnem vrhu, pa sta se letos med najboljše na svetu prvič v karierah prebila tudi Sašo Bertoncelj in Adela Šajn. Oba sta na svojih paradnih orodjih - konju z ročaji oziroma gredi - sezono svetovnega pokala končala na tretjem mestu v skupni razvrstitvi, kar je za mlada telovadca izjemen dosežek. Blizu najboljših, med najboljšo deseterico, so sezono svetovnega pokala končali tudi Rok Klavora, ki je bil šesti skupno na parterju, Šajnova je bila četrta na parterju, Saša Golob pa na tem orodju sedma, Tjaša Kysselef pa šesta skupno na preskoku.

zza/zza
© STA, 2009