Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Letošnji dan diabetesa poteka pod geslom Razumi diabetes in prevzemi nadzor

Ljubljana, 14. novembra - Sladkorni bolniki danes obeležujejo svoj dan. Letos poteka pod geslom Razumi diabetes in prevzemi nadzor. Po podatkih Zveze društev diabetikov Slovenije ima sladkorno bolezen 125.000 Slovencev, trend pojavnosti pa narašča. Zdravstveni minister Borut Miklavčič ocenjuje, da je sladkornemu bolniku v Sloveniji namenjeno kakovostno zdravljenje.

Sladkorna bolezen je presnovna motnja in najpogostejša kronična nenalezljiva bolezen, ki ima epidemične razsežnosti. Zdravila za sladkorno bolezen našo zdravstveno blagajno letno stanejo približno 20 milijonov evrov. Stroški pa se po besedah direktorja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije Sama Fakina vsakoletno povečujejo.

Trenutno je v javni razpravi predlog Nacionalnega programa za obvladovanje sladkorne bolezni za obdobje med leti 2010 in 2020, ki je nastal v želji po zajezitvi te bolezni v Sloveniji.

Ob današnjem svetovnem dnevu sladkorne bolezni Lekarna Ljubljana organizira brezplačne meritve sladkorja v krvi v nekaterih svojih lekarnah, brezplačno merjenje bo potekalo tudi v ljubljanskem nakupovalnem centru Citypark.

ago/azu
© STA, 2009