Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Pred dnevom spomina na žrtve prometnih nesreč danes prižiganje svečk

Ljubljana/Maribor/Idrija/Izola/Kočevje/Kranj/Lendava/Novo mesto, 14. novembra - Svetovna zdravstvena organizacija je leta 2007 tretjo nedeljo v novembru imenovala za svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč. V Sloveniji se bodo zato danes odvijale mnoge preventivne aktivnosti, so sporočili z zavoda Varna pot, ki koordinira projekt. V številnih slovenskih mestih bodo ta dan ob 17. uri zaznamovali s prižiganjem svečk.

Prižiganja svečk se bodo po napovedih organizatorjev udeležile različne odgovorne osebe slovenskega javnega, političnega kulturnega in verskega življenja. V zavodu pozivajo voznike in ostale udeležence v prometu, naj ta dan mine brez prometnih nesreč. Verskim voditeljem pa predlagajo, naj ljudi nagovorijo k strpnosti in spoštovanju pravil in udeležencev v prometu.

Strokovnjaki ocenjujejo, da na svetovnih cestah na dan umre najmanj 3450 ljudi, na leto pa približno 1,26 milijona ljudi. Statistični kazalci, povezani s številom umrlih na slovenskih cestah, se sicer izboljšujejo, vendar pa so še daleč od zastavljenega cilja, ki je nič mrtvih in nič hudo poškodovanih na slovenskih cestah.

pa/lpc/azu
© STA, 2009