Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Odbor za finance podprl omejeno rast prejemkov iz javnih blagajn

Ljubljana, 13. novembra - Odbor za finance in monetarno politiko je za obravnavo na plenarni seji pripravil predlog zakona o interventnih ukrepih zaradi gospodarske krize, s katerim se začasno omejuje rast plač javnih uslužbencev, pokojnin in socialnih transferjev. Opozicija nasprotuje varčevanju na račun socialno najšibkejših, omeji naj se izplačila premožnejšim.

Po besedah finančnega ministra Franca Križaniča se s predlaganimi rešitvami povečuje razmeroma majhen prostor za izvajanje protikriznih ukrepov ter zmanjšuje tveganje za stabilnost javnih financ. Poslanec SDS Andrej Vizjak je dejal, da je klestenje javne porabe selektivno in nezadostno, Zvonko Černač iz SDS pa predlagal, naj se namesto najšibkejšim vzame prejemnikom visokih nagrad.

Odbor je zavrnil dopolnila opozicije, s katerim naj bi zgolj začasno omejili rast plač javnih uslužbencev, ne pa tudi socialnih transferjev in pokojnin. V SDS in SLS so nasprotovali tudi enoletnemu zamiku uveljavitve sofinanciranja plačil staršev za varstvo otrok v vrtcih.

kk/bg/bst
© STA, 2009