Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Po oceni SKEI v današnji stavki v družbah kovinske in elektroindustrije sodeluje več kot 70 odstotkov članstva

Ljubljana, 13. novembra - Predsednica Sindikata kovinske in elektroindustrije (SKEI) Lidija Jerkič ocenjuje, da v današnji splošni opozorilni stavki sodeluje več kot polovica podjetij v panogi in več kot 70 odstotkov članstva. "Z odzivom smo zelo zadovoljni," je dejala Jerkičeva, saj po njenem kaže, da je bil "že čas za to".

Maribor.
Sindikat SKEI.
Foto: Gregor Mlakar/STA
Arhiv STA

Ravne na Koroškem.
Predsednica SKEI Lidija Jerkič.
Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA

S stavko SKEI od delodajalcev zahteva dvig najnižje izplačane plače na 600 evrov neto in izplačilo dodatka v višini 150 evrov bruto za člane sindikata. Stavka se je začela ob 6. uri zjutraj in bo po napovedih trajala do 23. ure. Kot pravi Jerkičeva, stavkovni odziv kaže na to, da ne gre samo za zahteve nekaterih, ampak je to potreba ljudi.

Splošna opozorilna stavka poteka v večini večjih podjetjih panoge, kot so Gorenje, Kovinoplastika, Eti, MLM, Cimos, Liv Postojna, Iskra TELA in drugih. V nekaterih družbah bo stavka potekala med fazami delovnega procesa tako, da bo delo nekoliko upočasnjeno. V nekaterih podjetjih pa delavci ne stavkajo, saj so z delodajalci že dosegli dogovore, ki so blizu stavkovnih zahtev. Med njimi so Talum, Kolektor, Iskratel, Domel in Arcont.

bst/vpu/bst
© STA, 2009