Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Sredstva v zdravstvu omejena, zato bodo potrebne prioritete

Ljubljana, 12. novembra - Odbor DZ za zdravstvo ministrstvu za zdravje predlaga pripravo analize vplivov aneksa ena k splošnemu dogovoru na dostopnost in kvaliteto zdravstvenih storitev. Razpravljavci na današnji seji odbora, posvečeni težavam v primarnem zdravstvu po sprejetju aneksa, so se strinjali, da bo v prihodnje treba postaviti prioritete, saj so sredstva omejena.

Vlada je z aneksom ena k splošnemu dogovoru za letošnje leto med ostalimi ukrepi vsem zdravstvenim zavodom znižala sredstva za plače za en plačni razred, ukinila je plačevanje dodatkov za delovno uspešnost, za zahtevnejše pogoje dela, pa tudi znižala sredstva za amortizacijo za 20 odstotkov.

Direktor novogoriškega zdravstvenega doma Marjan Pintar je Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) in ministrstvu za zdravje očital linearno poseganje v financiranje vseh ravni zdravstva, čeprav so razlike med njimi ogromne.

Prvi mož ZZZS Samo Fakin je za glavnega krivca sedanje finančne situacije v zdravstvu navedel kolektivno pogodbo o plačah v javnem sektorju in občutno povečanje plač v zdravstvu. Če bi ostali na planiranem 15-odstotnem povečanju plač, bi imel zavod danes 100 milijonov evrov presežkov, tako pa je v minusu, je izpostavil Fakin.

Predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Gordana Živčec Kalan je za več sredstev v zdravstvu predlagala, naj država izkoristi tudi dobičke dodatnih zdravstvenih zavarovalnic. Ta predlog je podprl tudi Ivan Grill (SDS).

France Cukjati (SDS) pa je za omejitev navala bolnikov na primarno zdravstvo predlagal uvedbo participacije, čemur pa je nasprotoval Milan Gumzar (LDS).

td/tz/tz
© STA, 2009