Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Po besedah Černača je bila Sova v času Podbregarja zlorabljena v politične namene

Ljubljana, 12. novembra - Ugotovitve računskega sodišča pritrjujejo, da je bila Slovenska obveščevalno-varnostna agencija (Sova) predvsem v obdobju, ko jo je vodil Iztok Podbregar, zlorabljena v politične namene, je po seji komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb dejal njen predsednik Zvonko Černač.

Ljubljana.
Predsednik komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Zvonko Černač.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Člani komisije so med drugim obravnavali revizijsko poročilo računskega sodišča o delovanju Sove v letih 2005, 2006 in 2007 ter poročilo o delovanju Sove za leto 2008. Soglasno sprejete ugotovitve komisije se nanašajo predvsem na zlorabe Sove. Velik del zlorab je omogočal poseben fond, ki ne bi smel obstajati, saj zanj v zakonodaji ni nobenih formalnih osnov, je dejal Černač.

Nezakonito pa je bilo tudi prisluškovanje predsedniku SDS Janezu Janši in hrvaškemu premieru Ivu Sanaderju, s katerim je bil seznanjen nekdanji premier Anton Rop. Zgodba je bila po besedah Černača medijsko sprožena na lažniv način, saj se je izkazalo, da Ropove navedbe o dogovarjanju Janše in Sanaderja glede incidentov v Piranskem zalivu niso bile resnične.

pa/miv
© STA, 2009