Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

SDS z novelo za modernizacijo in večjo učinkovitost sodišč

Ljubljana, 12. novembra - Poslanska skupina SDS je v petek v državni zbor vložila novelo zakona o sodiščih. Kot je danes pojasnil poslanec SDS Branko Grims, se z omenjeno novelo vzpostavlja normativni okvir za informatizacijo kazenskih sodnih vpisnikov.

Ljubljana, DZ.
Poslanec SDS Branko Grims.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ob tem je Grims poudaril, da je že dolgoletni cilj SDS, da bi z uporabo modernih tehnologij pospešili odpravo sodnih zaostankov. Tako je prejšnja vlada med drugim sprejela Strategijo o informatizaciji pravosodnega sistema v obdobju 2008-2013. Velik del te strategije je bil po Grimsovih besedah uresničen do konca mandata Janševe vlade.

Ob tem pa je opozoril, da še ni prišlo do informatizacije kazenskih sodnih vpisnikov, čeprav bi morali biti informatizirani do konca lanskega leta. Kot meni Grims, do tega ni prišlo zato, ker je modernizacija sodstva v mandatu sedanje vlade v veliki meri zastala.

Novela določa, da morajo biti sodni vpisniki na sodiščih informatizirani do 1. junija 2010. Po Grimsovem mnenju bo novela pospešila odpravo sodnih zaostankov.

azu/miv/apo
© STA, 2009