Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Obama zadržan glede dodatnih vojakov v Afganistanu

Washington, 12. novembra - Ameriški predsednik Barack Obama je na srečanju s člani svojega kabineta in sveta za nacionalno varnost včeraj opozoril, da zavezanost ZDA Afganistanu ni brezpogojna in neomejena. Oblasti v Kabulu je ob tem pozval, naj zagotovijo boljše vodenje države. Obama tako naj ne bi bil pripravljen sprejeti dokončne odločitve glede prihodnosti ameriške misije v Afganistanu, dokler v tej državi ne bo prišlo do bistvenih sprememb.

ZDA.
Ameriški predsednik Barack Obama.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

ZDA, Washington.
Ameriški predsednik Barack Obama.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Na že osmem srečanju v Beli hiši, posvečenem prihodnosti misije v Afganistanu, so namreč razpravljali o povečanju števila ameriških vojakov v tej državi, pri čemer so na mizi različne možnosti. Najbolj ambiciozna naj bi predvidevala namestitev kar 40.000 dodatnih vojakov. A Obama naj bi se uprl enostranskim pozivom po dodatnih vojakih in zahteval nove opcije, ki bi se osredotočale tudi na to, kako in kdaj bi lahko ameriška vojska odgovornost za prihodnost Afganistana prenesla nazaj na tamkajšnje oblasti.

Načrtovani krepitvi ameriških sil v Afganistanu naj bi sicer odločno nasprotoval tudi sedanji veleposlanik ZDA v tej državi Karl Eikenberry, ki meni, da bi Afganistan tako postal še bolj in ne manj odvisen od pomoči ZDA.

jav/jav
© STA, 2009