Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

SDS zavrača Pahorjevo ponudbo glede referenduma

Ljubljana, 11. novembra - SDS je danes zavrnil včerajšnjo ponudbo premiera Boruta Pahorja, ki je ob robu obiska v Libiji izjavil, da je koalicijske partnerje pripravljen nagovoriti k umiku v ponedeljek zvečer vloženega predloga za razpis posvetovalnega referenduma o arbitražnem sporazumu s Hrvaško, če opozicija ne bo zahtevala naknadnega zakonodajnega referenduma.

Kot so poudarili v sporočilu za javnost, se želi Pahor "najprej izogniti odgovornosti in arbitražni sporazum pošilja na posvetovalni referendum (pri čemer je vprašanje zavajajoče in nejasno), potem pa posreduje opoziciji pred očmi slovenske in evropske javnosti 'mešetarsko' ponudbo, kot da bi eni ali drugi bili lastniki tistega, o čemer naj bi trgovali".

Tudi predsednik SLS Radovan Žerjav meni, da je Pahor s svojo torkovo izjavo "priznal, da ga mnenje ljudi o sporazumu v bistvu niti najmanj ne zanima", vprašanje najbolj vitalnega nacionalnega interesa pa je spravil "na raven barantanja na tržnici". Še ostrejši je bil predsednik SNS Zmago Jelinčič, ki je izjave Pahorja označil kot "popolnoma neresne in nezrele".

Poslanci štirih koalicijskih strank so v torek predstavili predlog za razpis posvetovalnega referenduma o arbitražnem sporazumu glede reševanja vprašanja meje med Slovenijo in Hrvaško, ki so ga v DZ vložili v ponedeljek zvečer.

aju/mlj/ab/aju
© STA, 2009