Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Zdravstveni domovi proti varčevalnemu krčenju sredstev za plače v primarnem zdravstvu

Ljubljana, 11. novembra - Predstavniki Združenja zdravstvenih zavodov na današnji novinarski konferenci opozorili, da lahko zdravstveni domovi preživijo vsa ostala kleščenja sredstev, ki jih je letos sprejela vlada, pavšalnega znižanja sredstev za plače za en plačni razred pa ne.

Ljubljana.
Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Ivan Eržen.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Zato predlagajo, da se primarno zdravstvo in specialistična ambulantna dejavnost izvzameta iz tega znižanja plač, kar naj po njihovem velja tudi prihodnje leto.

Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije poudarjajo, da so izvajalci zdravstvenih storitev letos za enak obseg programa kot v letu 2008 prejeli več sredstev, prav za zagotovitev izplačila višjih plač in odpravo plačnih nesorazmerij skladno s plačno reformo v javnem sektorju.

Opozarjajo tudi, da trenutne projekcije finančnega poslovanja javne zdravstvene blagajne za leti 2010 in 2011 izkazujejo, da bodo potrebni še dodatni ukrepi za dolgoročno finančno vzdržnost sistema obveznega zdravstvenega zavarovanja do leta 2013.

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Ivan Eržen pa je danes pojasnil, da so na ministrstvu poskušali prisluhniti primarni ravni glede njihovih težav ob zmanjševanju sredstev v zdravstvu in predlagali povišanje vrednotenja storitev laboratorijske dejavnosti, s čemer bi si lahko zdravstveni zavodi deloma pokrili tudi stroške plač. A njihov predlog ni dobil podpore. Eržen ob tem priznava, da je bila primarna raven z varčevanjem bolj prizadeta.

td/mo
© STA, 2009