Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Slovenija in Kazahstan za poglobitev sodelovanja

Astana, 11. novembra - Predsednik republike Danilo Türk in njegov kazahstanski kolega Nursultan Nazarbajev sta danes po pogovorih v kazahstanski prestolnici Astana poudarila, da želita Slovenija in Kazahstan poglobiti dvostransko sodelovanje.

Kazahstan, Astana.
Predsednik republike Danilo Türk in kazahstanski predsednik Nursultan Nazarbajev na novinarski konferenci ob robu Türkovega obiska v Kazahstanu.
Foto: Maja Cerkovnik/STA

Kazahstan, Astana.
Novi del kazahstanske prestolnice, Astana.
Foto: Maja Cerkovnik/STA

Nazarbajev je dejal, da ni ovir za nadaljnji razvoj odnosov med državama, Türk pa je poudaril, da so pričakovanja o prihodnjem sodelovanju visoka, a realistična. Najvišja pričakovanja imata Ljubljana in Astana na področju gospodarstva, pri čemer je Slovenija zainteresirana predvsem za kazahstanske surovine, kot so energenti, kovine in usnje.

Ob robu srečanja Türka in Nazarbajeva sta Slovenija in Kazahstan podpisala sporazume o gospodarskem sodelovanju, mednarodnih cestnih prevozih potnikov in blaga ter o odpravi vizumov za imetnike diplomatskih potnih listov.

Türk je kasneje skupaj s kazahstanskim premierom Karimom Masimovom nagovoril tudi udeležence kazahstansko-slovenskega poslovnega foruma.

sk/mc/mlj/sk
© STA, 2009