Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Sistem Cobiss združuje države Zahodnega Balkana

Maribor, 11. novembra - V Mariboru poteka mednarodna konferenca o informacijski podpori znanosti, izobraževanju in kulturi COBISS 2009. Že 17. konference, ki jih organizira Inštitut informacijskih znanosti Izum, se letos udeležuje okoli 500 gostov iz 15 držav, predvsem z Zahodnega Balkana, kjer uporabljajo v Sloveniji razviti knjižnični informacijski sistem Cobiss.

Maribor, Hotel Habakuk.
Direktor Inštituta informacijskih znanosti Izum Tomaž Seljak na 17. mednarodni konferenci COBISS 2009.
Foto: Gregor Mlakar/STA

Kot je ob začetku konference povedal prvi mož Izuma Tomaž Seljak, trenutno podpirajo avtomatizacijo 600 knjižnic v šestih državah, od tega 390 v Sloveniji. S pomočjo njihove programske opreme delovne naloge opravlja več kot 3000 knjižničarjev, na servise Cobissa pa je navezanih 300.000 uporabnikov, ki opravijo 17 milijonov iskanj in 15 milijonov izposoj gradiva letno.

Sicer pa je svetovno knjižničarstvo pred velikimi izzivi, je še dejal Seljak. Nakopičilo se je namreč toliko novega, da v vseh svetovnih centrih knjižničarstva napovedujejo ali vsaj razmišljajo o globokih konceptualnih spremembah. Tudi o tem bodo na tokratni konferenci govorili najbolj kompetentni gostujoči predavatelji.

gm/zzv
© STA, 2009