Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Evropski parlament o vodilnih položajih v EU in poročilu Fajonove o vizumih

Bruselj, 11. novembra - Evropski poslanci bodo danes in v četrtek zasedali v Bruslju. Danes bo v ospredju razprava o bodočem predsedniku in zunanjem ministru EU ter o novi Evropski komisiji. V četrtek pa bodo poslanci glasovali o poročilu o odpravi vizumov za Zahodni Balkan, ki ga je pripravila evropska poslanka iz Slovenije Tanja Fajon.

Belgija.
Evropska poslanka Tanja Fajon (S&D/SD).
Foto: Thierry Monasse/STA
Arhiv STA

V EU po ratifikaciji Lizbonske pogodbe še v zadnji članici, Češki, sedaj potekajo intenzivna posvetovanja o tem, kdo bosta nova predsednik in zunanji minister EU. Odločitev o tem je ključna tudi za to, da bo predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso lahko predlagal sestavo svoje nove ekipe.

Pogajanja so težavna in odločitev bo sprejeta na izrednem vrhu EU, ki bi lahko bil to nedeljo ali 19. novembra. Medtem ko za največjega favorita za predsednika EU velja belgijski premier Herman van Rompuy, pa je pri zunanjem ministru več nejasnosti. Med glavnimi kandidati se omenjajo David Miliband, Massimo d'Alema, Carl Bildt, Olli Rehn, Ursula Plassnik in Catherine Ashton.

pm/aju
© STA, 2009