Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Sloveniji danes rok in priporočila za odpravo presežnega primanjkljaja

Bruselj, 11. novembra - Evropska komisija bo danes v Bruslju podala priporočila in roke za odpravo presežnih javnofinančnih primanjkljajev Slovenije in še osmih držav članic, proti katerim je oktobra sprožila postopke za odpravo prekomernih primanjkljajev. Slovenija, ki je prvič v tem postopku, bo po pričakovanjih dobila rok za odpravo primanjkljaja do konca leta 2013.

Slovenija je v postopku komisije, ker njen primanjkljaj, predviden za letos, ni pod oziroma ne ostaja blizu referenčne vrednosti treh odstotkov bruto domačega proizvoda, ki jo določa pakt o stabilnosti in rasti. Po zadnji napovedi komisije, objavljeni minuli teden, bo Slovenija letos beležila 6,3-odstotni primanjkljaj.

Predvidoma bodo nato priporočila obravnavali finančni ministri EU 2. decembra. Minister za finance Franc Križanič je v torek ocenil, da naj bi Slovenija presežni primanjkljaj odpravila v letu 2013. Ukrepi za zniževanje bodo zarisani tudi že v program stabilnosti, ki ga mora Slovenija v Bruselj poslati januarja prihodnje leto.

pm/bst
© STA, 2009