Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Martinovo je jesenski pust

Ljubljana, 11. novembra - Danes goduje sv. Martin. Martinovo je v Sloveniji priljubljen praznik, ki ga večina praznuje konec tedna, na soboto in nedeljo. Po ljudskem reku je martinovo jesenski pust. Sveti Martin sam pri tem nima deleža, v knjigi Praznično leto Slovencev razlaga narodopisec Niko Kuret.

Legenda o sv. Martinu pravi, da je spremenil vodo v vino kot Kristus v Kani galilejski. Posledično naj bi se okrog martinovega mošt spremenil v vino. Nekoliko kasnejša legenda o goseh pa govori o tem, kako so gosi izdale sv. Martina, ki se je med njimi skrival, ko so mu hoteli sporočiti, da je bil izvoljen za škofa v Toursu.

Po tej legendi morajo gosi na dan njegove smrti umreti. S to legendo so ljudje skušali razložiti upodobitve gosi, dodane podobam svetnika. Najbolj značilna praznična jed je tako prav gos, ob njej pa pijejo vino.

Kmalu po smrti leta 397 so sv. Martina začeli častiti kot svetnika. Na tisoče cerkva, mest in gradov je dobilo ime po njem. Je priprošnjik vojakov, pastirjev, revežev in suknarjev.

vi/td
© STA, 2009