Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Za ljubitelje klasike v Mali drami niz branj Replike iz antike

Ljubljana, 10. novembra - V ljubljanski Drami so danes predstavili novost, serijo koncertnih branj dramskih besedil antičnih avtorjev. Za niz, ki so ga poimenovali Replike iz antike, so izbrali drame, ki doslej še niso bile uprizorjene, treh velikanov grške dramatike - Ajshila, Sofoklesa in Evripida.

V Mali drami bodo vrhunski akterji v šestih novembrskih večerih interpretirali sveže prevode dram. Na sporedu bodo Ajshilove Pribežnice, Sofoklov Ajant in Evripidova Helena.

Niz je s prevajalci danes v SNG Drama skupaj z ravnateljem in umetniškim vodjem Ivom Banom predstavila klasična filologinja Jera Ivanc, ki se podpisuje pod dramaturgijo in postavitev teh dram.

Odločitvi za projekt je botrovala želja Društva za antične in humanistične študije Slovenije, da gledalcem približa prevode, nastale v zadnjem desetletju, ko je bilo poslovenjenih okoli dvajset grških oziroma rimskih gledaliških besedil. Od 81 ohranjenih antičnih dramskih besedil jih je 47 že prevedenih, precej jih je izšlo tudi v knjižni obliki.

zzv/tv/tv
© STA, 2009