Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Gantar potrdil prejem predloga za razpis posvetovalnega referenduma

Ljubljana, 10. novembra - Predsednik državnega zbora Pavel Gantar je danes potrdil prejem predloga za razpis posvetovalnega referenduma o arbitražnem sporazumu glede reševanja vprašanja meje med Slovenijo in Hrvaško, ki so ga v ponedeljek zvečer vložili poslanci koalicijskih strank.

Ljubljana, DZ.
Predsednik DZ Pavel Gantar.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Ljubljana, DZ.
Novinarska konferenca predsednika DZ Pavla Gantarja, na kateri je predstavil podatke o delu DZ v mandatnem obdobju 2008-2012, za obdobje od 15. oktobra 2008 do 17. julija 2009.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Kot je pojasnil Gantar, se vlagatelji predloga opirajo na zakon o referendumu in ljudski iniciativi, ki določa pogoje razpisa posvetovalnega referenduma. Med drugim pri tovrstnem referendumu državni zbor formalno ni vezan na izid referenduma, je pojasnil Gantar. Obenem pa je poudaril, da bo državni zbor politično prav gotovo zavezan odločitvi, ki bo v skladu z referendumskim izidom.

Predlog je moč uvrstiti na decembrsko sejo državnega zbora, saj mora biti tovrsten predlog v DZ posredovan najmanj 30 dni pred sejo DZ. Pred tem se mora o njem izreči tudi matično delovno delo in pripraviti predlog za odločanje, je še pojasnil in dodal, da državni zbor o referendumu odloča z navadno večino.

spo/mlj/mlj
© STA, 2009