Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Voditelji v Berlinu tudi o novih vodilnih položajih v EU

Berlin/London/Bruselj, 10. novembra - Evropski voditelji, ki so se ob 20. obletnici padca Berlinskega zidu včeraj zbrali v nemški prestolnici, so na skupni večerji govorili tudi o razdelitvi novih najvišjih položajev v EU, ki jih prinaša Lizbonska pogodba. Predsedujoči EU, švedski premier Fredrik Reinfeldt je ob tem posvaril, da dogovor med Nemčijo in Francijo še ni dovolj za končno izbiro imen.

Nemčija, Berlin.
Ob 20. obletnici padca berlinskega zidu, so na mestu, kjer je berlinski zid stal, postavili velike domine, ki so jih na spominski prireditvi tudi simbolično podrli.
Foto:Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Nemčija, Berlin.
Ob 20. obletnici padca berlinskega zidu, so na mestu, kjer je berlinski zid stal, postavili velike domine.
Foto:Itar Tass/STA
Arhiv Itar Tass/STA

Povedal je, da se trenutno po telefonu pogovarja s šefi držav in vlad vseh članic EU, da bi ugotovil, koga si želijo videti na položajih prvega predsednika unije, njenega zunanjega ministra ter generalnega sekretarja Sveta EU.

Na včerajšnjem srečanju v Berlinu sicer naj ne bi prišlo do večjega preboja, čeprav naj bi se postopoma že oblikovalo soglasje, da naj prvi predsednik Evropskega sveta, ki bo na tem položaju ostal največ dva dvoinpolletna mandata, postane belgijski premier Herman Van Rompuy. Pogajanja o novem zunanjem ministru EU pa naj bi bila bolj zapletena.

sk/jav/mlj/sk
© STA, 2009