Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Različni odzivi na odločbo US glede referenduma o plačah sodnikov

Ljubljana, 9. novembra - Na ministrstvu za pravosodje so v odzivu na odločbo ustavnega sodišča glede referenduma o sodniških plačah izrazili prepričanje, da odločitev pomeni vzpostavitev polne finančne neodvisnosti sodnikov.

Celje, parkirišče Spodnji grad.
17. tradicionalni tabor SLS.
Foto: Stanko Gruden/STA

V poslanski skupini SDS menijo, da se je ustavno sodišče s takšno odločitvijo namesto na stran pravice ljudi do referenduma postavilo na stran svojih poklicnih kolegov.

V SD odločbo sodišča pozdravljajo, ob tem pa menijo, da je zdaj čas, da se vsi osredotočijo na probleme sodstva. Po njihovo bi bilo prav, da sodniki zdaj prekinejo stavko in umaknejo tožbe proti državi.

Vodja poslanske skupine LDS Borut Sajovic je prepričan, da se odločitev ustavnih sodnikov ne komentira, pač pa spoštuje, sicer pa je prepričan, da je sodnikom treba zagotoviti pogoje za normalno delo.

Za vodjo poslanske skupine SNS Zmago Jelinčič so ustavni sodniki s takšno odločitvijo pokazali, da ustavno sodišče ni strokovna ustanova, ampak stanovska organizacija, ki ščiti lastne interese.

Vodja poslanske skupine Zaresa Franci Kek poudarja, da bi bila vsakršna drugačna odločitev, kot jo je sprejelo ustavno sodišče, presenečenje, ob tem pa tudi on pričakuje, da bodo sodniki prekinili stavko.

V SLS so zaradi odločitve ustavnega sodišča zaskrbljeni. Ker je ustavno sodišče že tretjič zapored, in drugič letos prepovedalo razpis naknadnega zakonodajnega referenduma, se v stranki sprašujejo, kaj to pomeni za morebitne prihodnje tovrstne pobude.

Takšno odločbo ustavnih sodnikov je pričakoval tudi vodja poslanske skupine DeSUS Franc Žnidaršič. Po njegovem je odločba tudi smiselna, saj, kot pravi, večina ne more odločati o vsaki stvari v državi.

Slovensko sodniško društvo je pozdravilo odločitev ustavnih sodnikov. Ob tem je predsednica društva, ki je hkrati tudi predsednica stavkovnega odbora sodnikov, Janja Roblek za STA zagotovila, da bo sodniška stavka končana takoj, ko bosta obe noveli, ki sta bila predmet referendumske pobude - novela zakona o sistemu plač v javnem sektorju in novela zakona o sodniški službi -, objavljeni v uradnem listu.

Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs je dejala, da jo je novica o odločitvi ustavnega sodišča, razveselila. Po njenem odločitev namreč končuje to poglavje v slovenski zgodovini na primeren način.

ako/tvr/miv/azu/tz/azu
© STA, 2009