Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Različni odzivi na odločbo US glede referenduma o plačah sodnikov

Ljubljana, 9. novembra - Na ministrstvu za pravosodje so v odzivu na odločbo ustavnega sodišča glede referenduma o sodniških plačah izrazili prepričanje, da odločitev pomeni vzpostavitev polne finančne neodvisnosti sodnikov. Po njihovem je iz ustavnega sodišča mogoče sklepati, da kljub finančni krizi osnovno vprašanje ne more biti, ali si lahko država privošči, da sodnike ustrezno plača, pač pa, ali si lahko država privošči, da tega ne stori. Na ministrstvu zdaj pričakujejo tudi dokončno odločitev o prenehanju sodniške stavke.

V poslanski skupini SDS menijo, da se je ustavno sodišče s takšno odločitvijo namesto na stran pravice ljudi do referenduma postavilo na stran svojih poklicnih kolegov. Ob tem poslanec omenjene stranke Vinko Gorenak tudi opozarja, da je sodna veja oblasti danes eden najmanj učinkovitih podsistemov v državi.

V SD odločbo sodišča pozdravljajo, ob tem pa menijo, da je zdaj čas, da se vsi osredotočijo na probleme sodstva. Po njihovo bi bilo prav, da sodniki zdaj prekinejo stavko in umaknejo tožbe proti državi.

Vodja poslanske skupine LDS Borut Sajovic je prepričan, da se odločitev ustavnih sodnikov ne komentira, pač pa spoštuje, sicer pa je prepričan, da je sodnikom treba zagotoviti pogoje za normalno delo.

Za vodjo poslanske skupine SNS Zmago Jelinčič so ustavni sodniki s takšno odločitvijo pokazali, da ustavno sodišče ni strokovna ustanova, ampak stanovska organizacija, ki ščiti lastne interese.

Vodja poslanske skupine Zaresa Franci Kek poudarja, da bi bila vsakršna drugačna odločitev, kot jo je sprejelo ustavno sodišče, presenečenje, ob tem pa tudi on pričakuje, da bodo sodniki prekinili stavko.

Takšno odločbo ustavnih sodnikov je pričakoval tudi vodja poslanske skupine DeSUS Franc Žnidaršič. Po njegovem je odločba tudi smiselna, saj, kot pravi, večina ne more odločati o vsaki stvari v državi.

ako/tvr/miv/azu/azu
© STA, 2009