Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Ortodonti ne zmorejo zadostiti vsem potrebam

Ljubljana, 9. novembra - Slovensko ortodontsko društvo se poleg izobraževanja zdravnikov aktivno ukvarja tudi z ortodontskim varstvom v Sloveniji. Kot je na novinarski konferenci pred sobotnim strokovnim seminarjem društva dejala njegova predsednica Martina Drevenšek, potrebuje ortodontsko zdravljenje 40 odstotkov otrok, starih od treh do 18 let, aktivni ortodonti pa ne zmorejo zadostiti potrebam, ki jih nudi obvezno zavarovanje.

Čakalne dobe za zdravljenje otrok do 18. leta so v povprečju dve leti, saj je po njenih besedah ortodontov oziroma programov, ki jih od ortodontov zakupi zavarovalnica, v Sloveniji premalo. Krajše čakalne dobe pa imajo samoplačniki, za katere ortodonti delajo izven časa, ki ga je zakupila zavarovalnica.

Drevenškova ocenjuje, da je pomemben prispevek k ublažitvi problema čakalnih dob prednostno zdravljenje bolnikov s hujšimi nepravilnostmi. Kot je dodala sekretarka društva Sanja Zupančič, se v zadnjem času povečuje tudi število odraslih, ki se odločijo za ortodontsko zdravljenje.

spc/azu
© STA, 2009