Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Ustavno sodišče soglasno zaustavilo referendum o sodniških plačah

Ljubljana, 9. novembra - Ustavno sodišče je na zahtevo državnega zbora danes soglasno odločilo, da bi z zavrnitvijo novel zakona o sistemu plač v javnem sektorju in zakona o sodniški službi na referendumu nastale protiustavne posledice. Ustavno sodišče je presodilo, da je treba dati ustavnim vrednotam, ki bi bile prizadete z zavrnitvijo zakonov na referendumu, prednost pred pravico do referenduma.

Ljubljana.
Ustavni sodniki.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Ljubljana.
Ustavni sodniki.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Kot je pojasnil predsednik ustavnega sodišča Jože Tratnik, je ustavno sodišče decembra lani že drugič ugotovilo protiustavnost zakonske ureditve plač sodnikov. Državni zbor je za odpravo protiustavnega stanja sprejel obe omenjeni noveli, vendar zakona zaradi vložene zahteve za zakonodajni referendum še ne veljata.

Nadaljevanje protiustavnega stanja, ki bi ga povzročila zavrnitev zakonov na referendumu, bi bilo ustavnopravno nevzdržno, še posebej z vidika vloge, ki jo ima sodna oblast v pravni državi, je še poudaril Tratnik.

Kot je znano, je državni zbor oktobra na predlog koalicije sprejel sklep, da zahtevo za razpis referenduma o sodniških plačah, ki so jo konec septembra vložili poslanci SDS in SNS, pošlje v presojo ustavnemu sodišču.

Po mnenju koalicije noveli sodniške plače usklajujeta z odločbo ustavnega sodišča, po mnenju opozicije pa je povečanje sodniških plač v času gospodarsko-finančne krize neprimerno.

azu/apo/pse/apo
© STA, 2009