Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Ankarančani za lastno občino, občani Kopra proti delitvi

Koper, 9. novembra - Prebivalci Ankarana so na včerajšnjem referendumu s 56 odstotki za in 44 odstotki proti podprli ustanovitev občine Ankaran. Prebivalci Mestne občine Koper pa so z veliko večino zavrnili predlog o delitvi občine na štiri nove.

Ankaran
Referendum o ustanovitvi nove občine Ankaran.
Vodja pobude za ustanovitev samostojne občine Ankaran Gregor Strmčnik
Foto: Lena Dujc/STA

Referenduma v Ankaranu se je po podatkih državne volilne komisije udeležilo 1724 oziroma 64 odstotkov volilnih upravičencev. Za ustanovitev lastne občine glasovalo 956 volilnih upravičencev, proti pa jih je bilo 748. Neuradnim izidom včerajšnjega glasovanja bo sicer treba prišteti še glasovnice iz predčasnega glasovanja.

"V Ankaranu smo se opredelili za samostojno pot, ki nam bo omogočila boljši in pravilnejši razvoj našega življenjskega okolja," je poudaril vodja pobude za ustanovitev samostojne občino Ankaran Gregor Strmčnik.

Prebivalci mestne občine Koper pa so z veliko večino zavrnili predlog o delitvi občine na štiri nove. Na referendumskem območju Koper je po neuradnih izidih proti ustanovitvi nove občine glasovalo 88 odstotkov udeležencev referenduma, na referendumskem območju Dekani 93 odstotkov, na referendumskem območju Škofije-Hrvatini 91 odstotkov, na referendumskem območju Marezige-Šmarje pa 94 odstotkov.

ld/ap/ap
© STA, 2009