Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Na Brdu pri Kranju Slovenija in Italija danes na ministrski ravni o plinskih terminalih in manjšini

Brdo pri Kranju, 9. novembra - Na Brdu pri Kranju se bo popoldne začelo drugo zasedanje koordinacijskega odbora ministrov Slovenije in Italije. Največ pozornosti bo na srečanju, ki je bilo prvotno načrtovano za 9. september, namenjeno problematiki načrtovane gradnje plinskega terminala v Žavljah, ki je za Slovenijo z vidika čezmejnih vplivov nesprejemljiv.

Da bo Slovenija spomnila italijansko stran na obljubo, da odločitve glede gradnje terminalov Rim ne bo sprejemal brez soglasja slovenske strani, je pred časom napovedal zunanji minister Samuel Žbogar, ki skupaj z italijanskim kolegom Francom Frattinijem vodi odbor. V italijanski delegaciji bo tudi ministrica za okolje Stefania Prestigiacomo, ki se bo ločeno sestala s svojim kolegom Karlom Erjavcem.

V Ljubljani bodo okoljevarstveniki dopoldne pred parlamentom pripravili protestni shod proti načrtovani gradnji plinskih terminalov.

Tema zasedanja odbora bo tudi problematika financiranja slovenske manjšine v Italiji, ki ji znova grozi zmanjšanje proračunskih sredstev.

bst/bst
© STA, 2009