Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Prihodnji teden namenjen opozarjanju na težave bolnikov s cistično fibrozo

Ljubljana, 8. novembra - Prihodnji teden bo potekal prvi evropski teden osveščenosti o cistični fibrozi. Ob tej priložnosti bo v sredo v Bruslju srečanje bolnikov, zdravnikov, evropskih poslancev in zainteresirane javnosti. Cistična fibroza oz. mukoviscidoza je najpogostejša življenje ogrožujoča dedna bolezen v Evropi, pojasnjujejo organizatorji.

Cistična fibroza je huda bolezen, ki je trenutno neozdravljiva in zelo zapletena, saj prizadene več pomembnih organskih sistemov. Osnovna okvara pri cistični fibrozi je moteno prehajanje natrijevih in kloridnih ionov v celicah vrhnjice, ki prekriva zunanje in notranje površine organov.

Društvo za cistično fibrozo Slovenije, ki so ga ustanovili v začetku novembra letos, ima kot glavni namen organizirano pomoč vsem bolnikom s cistično fibrozo in pomoč njihovim družinam, da bi jim lahko omogočili najvišjo možno kakovost življenja. Društvo bo v prihodnjih dneh pripravilo številne aktivnosti, namenjene osveščanju ljudi o tej bolezni. Poleg tega pripravljajo kampanjo solidarnosti za boljše in daljše življenje bolnikov s cistično fibrozo. Ta bo potekala prihodnjo soboto na Igu.

miv/td/pse/miv
© STA, 2009