Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

V Sloveniji so lahko ogrožene osnovne možnosti za pridelavo potrebnih količin hrane

Ljubljana, 8. novembra - V Sloveniji so zaradi vse večjega interesa po pozidavi kmetijskih zemljišč lahko ogrožene osnovne možnosti za pridelovanje potrebnih količin hrane, so pojasnili na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. V 16 letih od osamosvojitve je Slovenija zaradi pozidave in zaraščanja izgubila preko 62.000 hektarov kmetijskih zemljišč.

V obdobju med letoma 1991 in 2007 je Slovenija izgubila za okrog 62.800 hektarov kmetijskih zemljišč v uporabi. Glavna razloga za omenjeno zmanjšanje sta zaraščanje in pozidava, so na podlagi statističnih podatkov za STA pojasnili na kmetijskem ministrstvu. Dodajajo, da je bilo v letih 2002 - 2007 pozidanih 19.712 hektarov, od tega 65 odstotkov kmetijskih zemljišč.

Ob tem na ministrstvu pojasnjujejo, da se tudi ob pripravi novih prostorskih načrtov, ki teče v skladu z novim zakonom o prostorskem načrtovanju, interes za spreminjanje namenske rabe varovanih kmetijskih zemljišč v urbane namene nadaljuje, in sicer tako, da so že lahko ogrožene osnovne možnosti za pridelovanje potrebnih količin hrane v državi.

bst/arh/mke/bst
© STA, 2009