Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Zdravniške organizacije pričakujejo umik zakona o zdravstveni dejavnosti

Ljubljana, 5. novembra - Zdravniške organizacije so že drugič v celoti zavrnile predlog zakona o zdravstveni dejavnosti, ki bo po njihovem mnenju povzročil preobremenjenost javnega zdravstvenega sistema in zmanjšal dostopnost do zdravstvenih storitev. Od predlagateljev zakona pričakujejo dovolj politične modrosti in odgovornosti, da bodo predlog umaknili iz procedure.

Predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Gordana Živčec Kalan je na današnji novinarski konferenci koordinacije zdravniških organizacij poudarila, da predlog ni pisan za potrebe državljanov, ampak potrebe trenutne politike. Ocenjuje, da ne temelji na pravi analizi stanja, ne pojasnjuje finančnih posledic, za zdravnike in druge zdravstvene delavce pa je neizvedljiv. Po njenem mnenju bo zakon povzročil preobremenitev javnega zdravstvenega sistema ter manjšal dostopnost do zdravstvenih storitev.

Tudi po mnenju predsednika sindikata Fides Konrada Kuštrina bo predlagani zakon obstoječi zdravstveni sistem poslabšal, ne pa izboljšal. Po njegovih besedah se da zelo enostavno dokazati, da se bodo podaljšale čakalne dobe in se bo zmanjšala dostopnost do zdravstvenih storitev.

mo/pse
© STA, 2009