Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Z delom začela parlamentarna komisija, ki preiskuje ministra Golobiča

Ljubljana, 5. novembra - Komisija, ki preiskuje ravnanja ministra za visoko šolstvo Gregorja Golobiča, je na današnji seji sprejela sklep o pripravljalnih preiskovalnih dejanjih, kar po besedah njenega predsednika Rudolfa Petana pomeni, da lahko komisija začne pridobivati gradivo za svojo preiskavo. S tem bo začela še danes, je povedal. (1)

Ljubljana, državni zbor.
Poslanec Rudolf Petan (SDS).
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Sklep o preiskovalnih dejanjih sicer obsega tri podsklepe. Prvi določa, da bo komisija pridobila vsa tista gradiva, kot jih je že na prvi seji predlagal predsednik komisije Petan. Druga dva, sprejeta sta bila na predlog koalicijskih poslancev, pa določata, da bo pridobila še nekatera dodatna gradiva.

O omenjenem sklepu bi morala sicer komisija odločati že na ustanovni seji, vendar so člani odločanje o tem preložili na danes, ker so pred tem želeli pridobiti mnenje zakonodajno-pravne službe državnega zbora, ali lahko preiskava zaobseže tudi Golobičeva ravnanja v času, ko ni bil državni funkcionar. Mnenje službe je komisija dobila, po besedah Petana pa slednja pravi, da za takšno preiskavo ni ovir in da lahko komisija preiskuje vse tiste zadeve, ki so zapisane v sklepu o imenovanju komisije.

Vodja poslanske skupine Zares Cveta Zalokar Oražem je v ločeni izjavi za medije izrazila začudenje nad mnenjem zakonodajno-pravne službe. Takšno mnenje po njenem pomeni, da lahko komisija preiskuje karkoli iz življenja kateregakoli funkcionarja. (2)

Minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Golobič pa je na komisijo danes podal zahtevo, da mu komisija določi status preiskovanca, da bo tako lažje uveljavil svoje pravice. V zvezi s preiskavo pa je dejal, da tako tisti, ki so zahtevali ustanovitev komisije, kot on sam, vedo, da so obtožbe neosnovane in neutemeljene.(3)

ako/apo/azu/azu
© STA, 2009