Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Zaradi nove gripe minuli teden v bolnišnice sprejeli osem oseb

Ljubljana, 5. novembra - V minulem tednu so po podatkih Inštituta za varovanje zdravja v slovenskih bolnišnicah zaradi nove gripe na zdravljenje sprejeli osem bolnikov. Podatkov o tem, koliko bolnikov je bilo doslej hospitaliziranih v tem tednu, še nimajo, saj podatke obdelujejo tedensko.

Minuli teden so sicer v laboratorijih potrdili pandemsko gripo pri 22 bolnikih. Kot navajajo na inštitutu, so bili doslej v Sloveniji laboratorijsko potrjeni 304 primeri okužbe s pandemsko gripo. Dejansko število okuženih je v praksi višje, saj bolnikom s simptomi, podobnimi tistim nove gripe, brisov večinoma ne jemljejo več. Take bolnike obravnavajo ambulantno, hospitalizirajo le tiste, pri katerih pride do zdravstvenih zapletov.

Stroka sicer že ves čas poudarja, da je smrtnost za novo gripo primerljiva s smrtnostjo zaradi sezonske gripe. Bolniki pri obeh okužbah ne umrejo zaradi gripe, ampak običajno zaradi spremljevalne bolezni, ki jo gripa poslabša. V Sloveniji je smrtnost zaradi sezonske gripe po ocenah epidemiologov primerljiva s smrtnostjo pri pandemski gripi, od 0,5- do enoodstotna.

apo/td/azu/apo
© STA, 2009