Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Cameron se odpoveduje referendumu, a si želi vrnitve pristojnosti Londonu

London, 5. novembra - Vodja britanskih konservativcev David Cameron je včeraj sporočil, da njegova stranka, ki se ji obeta zmaga na parlamentarnih volitvah prihodnje leto, ne razmišlja več o referendumu o Lizbonski pogodbi, si pa bo, če bo na volitvah zmagala, prizadevala za to, da bi britanska vlada od EU dobila nazaj pristojnosti na nekaterih ključnih področjih.

Cameron je v preteklosti napovedal referendum o Lizbonski pogodbi v Veliki Britaniji, če ta do njegovega prihoda na oblast še ne bo uveljavljena. Vendar naj bi pogodba, potem ko jo je v torek ratificirala še Češka, v veljavo verjetno stopila že decembra.

Vodja britanskih konservativcev, ki so znani po svojih evroskeptičnih stališčih, je obenem napovedal, da si bo njegova vlada prizadevala, da bi v njene roke spet prišle pristojnosti na nekaterih ključnih področjih. Po njegovih besedah je namreč treba ustaviti "stalno in nepotrebno vpletanje EU v skoraj vsak britanski zakon".

Cameron je napovedal tudi sprejetje zakona, po katerem bo moral vsak nadaljnji prenos pristojnosti v Bruselj potrditi britanski parlament, kar naj bi veljalo tudi za morebitno uvedbo evra na Otoku.

sk/mlj/mc
© STA, 2009