Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Fed tudi tokrat brez sprememb obrestne mere

Washington, 5. novembra - Odbor za odprti trg ameriške centralne banke Federal Reserve tudi na tokratnem dvodnevnem zasedanju ni spremenil ključne obrestne mere, ki ostaja na ravni med 0 in 0,25 odstotka in bo sodeč po izjavi osrednje ameriške monetarne ustanove tam ostala še "podaljšano obdobje".

Odločitev Federal Reserve ni nobeno presenečenje, saj si dviga po mnenju večine poznavalcev ne more povišati, ker rast, h kateri se je ameriško gospodarstvo vrnilo v tretjem trimesečju, še ni vzdržna brez javnofinančnih spodbud, inflacije pa obenem ni na obzorju.

Poročilo Federal Reserve ugotavlja, da se gospodarstvo še naprej pobira, a bo še nekaj časa šibko. Nekaj dobrih znakov osrednji organ monetarne politike opaža na stanovanjskem trgu, vendar pa visoka stopnja brezposelnosti in še vedno zelo otežen dostop podjetij do posojil pomenita, da se lahko rast v naslednjih mesecih znova upočasni.

Ameriška centralna banka tako po mnenju analitikov obresti zanesljivo ne bo začela višati pred pomladjo ali poletjem 2010.

jes/rp/mke
© STA, 2009