Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Sarajevski zvezki za složnost jezikov držav nekdanje Jugoslavije

Ljubljana, 4. novembra - Novo dvojno številko publikacije Sarajevski zvezki (Sarajevske sveske) zaznamuje nomadizem. V združeni 23 in 24 izdaji so predstavljeni avtorji, ki so iz različnih razlogov zapustili prostor nekdanje Jugoslavije in s svojim ustvarjanjem nadaljevali na tujem. Med njimi so Slavenka Drakulić, Andrej Nikolaidis, Bore Ćosić, Aleksandar Hemon in Žarko Paić.

Izvršna urednica publikacije Vojka Smiljanić-Đikić je na današnji predstavitvi povedala, da v zvezkih ne morejo omeniti vseh ustvarjalcev z območja nekdanje Jugoslavije, a lahko zato z njimi v svet pošljejo sporočilo o njihovem velikem ustvarjalnem potencialu.

Projekt Sarajevski zvezki je na pobudo skupine pisateljev in intelektualcev iz republik nekdanje Jugoslavije nastal leta 2002. V 24 izdajah so do danes izšla dela več kot 300 avtorjev. Od leta 2005 so se pobudi pridružili tudi na slovenskem ministrstvu za zunanje zadeve. Lani so v časa slovenskega predsedovanja EU podprli izid posebne izdaje zvezkov "Best of Sarajevo Notebooks".

mce/av
© STA, 2009