Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Kriza ne sme biti razlog za manj investicij v energetiko

Maribor, 4. novembra - V Mariboru poteka mednarodna energetska konferenca, ki je namenjena investicijam v nove proizvodne energetske objekte in izrabo obnovljivih virov energije. Kot ugotavljajo udeleženci, so se pri obeh temah vzporedno s finančno krizo pojavili novi izzivi in nevarnosti, se pa trenutno premalo poudarja pomen nadaljevanja zadanega investicijskega cikla.

Maribor, Hotel Habakuk.
Predsednik uprave Petrola Aleksander Svetelšek in generalni direktor direktorata za energijo Janez Kopač na 5. mednarodni konferenci o energetiki Energija 09.
Foto: Gregor Mlakar/STA

Maribor, Hotel Habakuk.
Predsedujoči Tomaž Orešič na 5. mednarodni konferenci o energetiki Energija 09.
Foto: Gregor Mlakar/STA

Maribor, Hotel Habakuk.
Predsednik uprave Petrola Aleksander Svetelšek na 5. mednarodni konferenci o energetiki Energija 09.
Foto: Gregor Mlakar/STA

Prvi mož direktorata za energijo Janez Kopač je o velikih projektih dejal, da vlada, ki je sicer res lastnik, ne želi sama odločati o investicijah. Te so namreč po njegovih besedah stvar ekonomske presoje, ki jih mora pripraviti menedžment podjetij, naloga vlade pa je predvsem pripraviti vse potrebne dokumente za realizacijo investicij.

Kopač je tudi spomnil, da mora Slovenija do leta 2020 zagotoviti, da bo v njeni končni porabi 25 odstotkov energije pridobljene iz obnovljivih virov. Kot je dejal, smo trenutno na približno 16 odstotkih in ker nimamo še ene Drave ali Save, iz katere bi črpali preostale odstotke, bomo to morali narediti predvsem s tisočerimi malimi projekti.

gm/arh
© STA, 2009