Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Ob 30-letnici zajetja talcev v Teheranu pričakovani protesti

Teheran, 4. novembra - Pred 30 leti, 4. novembra 1979, je skupina iranskih študentov zajela osebje ameriškega veleposlaništva v Teheranu in več deset talcev zadrževala kar 444 dni. Ob današnji obletnici dogodka, ki je prelomil odnose med ZDA in Iranom, pa bi se lahko na ulice Teherana zgrnili protestniki proti iranskemu predsedniku Mahmudu Ahmadinedžadu.

4. november se je v minulih letih v Iranu uveljavil kot protiameriški dan. Tudi danes se je pred poslopjem nekdanjega ameriškega veleposlaništva v Teheranu začelo zbirati več tisoč Irancev, ki vzklikajo "Smrt Ameriki" in "Smrt Izraelu".

Na prizorišču demonstracij so namestili več sto policistov, saj ločene proteste načrtuje tudi reformistična opozicija, ki nasprotuje vnovični izvolitvi Ahmadinedžada na junijskih predsedniških volitvah.

Ameriški predsednik Barack Obama pa je ob obletnici zajetja talcev včeraj navedel, da mora Iran izbrati, ali bo ostal privezan na preteklost ali bo svojim ljudem odprl vrata do priložnosti, blaginje in pravice.

aju/ms/sk
© STA, 2009