Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

V Stockholmu danes podpis arbitražnega sporazuma o slovensko-hrvaški meji

Stockholm, 4. novembra - Premier Borut Pahor in predsednica hrvaške vlade Jadranka Kosor bosta danes v Stockholmu podpisala arbitražni sporazum o slovensko-hrvaški meji. Po napovedih naj bi premiera podpisala angleško inačico sporazuma. Premiera bosta sporazum podpisala ob 12.15 v prostorih predsednika švedske vlade.

Slovesnemu podpisu sporazuma nekaj čez opoldne bo po navedbah predsedstva sledila novinarska konferenca švedskega premiera Fredrika Reinfeldta, Pahorja in Kosorjeve.

Premier Pahor je včeraj napovedal, da bo pred ratifikacijo sporazuma v državnem zboru vladi predlagal, da sporazum da v presojo ustavnemu sodišču.

Arbitražni sporazum je včeraj na nujni seji obravnaval odbor za zunanjo politiko in po več kot štiriurni razpravi potrdil poročilo o pogajanjih za sklenitev arbitražnega sporazuma s Hrvaško ter nova stališča in besedilo usklajenega sporazuma. Sklepe je potrdilo 10 članov odbora iz vrst koalicije, medtem ko je opozicija glasovanje obstruirala.

Hrvaški sabor je v ponedeljek po deveturni razpravi z navadno večino hrvaški vladi dal soglasje za podpis arbitražnega sporazuma.

mlj/mlj
© STA, 2009