Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Danes se začenja javna razprava o nacionalnem programu obvladovanja diabetesa

Ljubljana, 5. novembra - Predlog Nacionalnega programa obvladovanja sladkorne bolezni za obdobje med letoma 2010 in 2020 je od danes v javni razpravi. Cilj programa je zmanjšati pojavnost sladkorne bolezni tipa 2, preprečiti oziroma odložiti pojav bolezni pri osebah z velikim tveganjem, povečati zgodnje odkrivanje bolezni in zmanjšati zaplete ter umrljivost zaradi diabetesa.

Nacionalni program je nastal v luči dejstva, da je sladkorna bolezen v svetovnem merilu prerasla v epidemijo. Na podlagi programa bodo oblikovani dveletni akcijski načrti, s katerimi bodo konkretno določili aktivnosti načrtovanja, izvajanja in spremljanja učinkov ukrepov nacionalnega programa.

Nacionalni program je pripravila posebna delovna skupina v okviru ministrstva za zdravje, v kateri so sodelovali predstavniki bolnikov ter vseh institucij diabetološke stroke, zdravnikov družinske medicine, pediatrije in šolske medicine, lekarniških farmacevtov, Inštituta za varovanje zdravja ter Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

ago/pse
© STA, 2009